De ce nu-mi plac suplimentele alimentare (editat)

Felul în care sunt metabolizate suplimentele de către orice corp, fie el adult, bebeluș, cățel, diferă de felul în care sunt metabolizate alimentele.


De multe ori în alimente, pe lângă nutrienții în cauză, vin și inhibitori  sau, din contra, substanțe care ajută la reglarea absorției anumitor minerale sa. vitamine. Corpul nostru recunoaște acești compuși și știe să îi folosească, adaptându-și funcționarea și structura de-a lungul timpului special ca să îi poată gestiona în forma lor naturală. De multe ori oamenii au învățaț să pregătească unele alimente în diverse feluri tocmai ca să îi facă biodisponibili în mai mare măsură. Prlucrăm termic în anumite condiții (foc iute, domol, repede sau timp de multe ore, in apă sau grăsimi, în aburi, etc), înmuiem, fermentăm, germinăm, marinăm – toate aceste procedee se pare că au un sens. Bunăoară carnea (plus oasele, cartilajele) eliberează mineralele mai ușor dacă sunt ținute o vreme în mediu acid. Marinarea nu este deci un moft sau un apanaj al gurmanzilor. Cerealele sunt mult mai ușor de digerat daca sunt îmnuiat, fermentate, germinate. Unele legume se mănâncă doar gătite, iar altora prelucrarea termică le neutralizează o parte din antinutrienți, fie că ne gândimla acidul fitic, fie la diverse săruri care îngreunează digestia/ absorția sau o fac imposibilă.

sursa

Sistemul digestiv reactionează cu totul altfel când calciul, fierul sau vitamina A vin ca parte din ceva și altfel când vin la pachet în comprimate filmate sau picături. Vitamina A (retinolul – se găsește în ficat în cantități mari), împreună cu vitamina D și K2 (care se găsesc în unt provenind de la animale păscute, de exemplu, cu câteva minerale au influență asupra metabolizării calciului, la fel cum și calciul controlează metabolizarea altor minerale. Lipsa uneia reduce simțitor randamentul corpului (mă gândesc strict la exemplul ales). Acești nutrienți vin în mijlocul unor structuri: se găsesc în ficat cum spuneam sau în grăsimi animale și nu plutesc liber ci sunt legați de o substanță pe care corpul o recunoaște. În sistemul digestiv legătura este spartă cu ajutorul unei enzime iar elementul de care avem nevoie trece în sânge, cu condiția ca în jur să nu existe alte substanțe decare să se lege foarte repede (antinutrienți).

Vitamina C are printre altele un rol activ în absorția fierului. Vitamina C în mod natural se găsește alături de bioflavonoizi. Recent s-a descoperit că aceștia ajută la absorția vitaminei C și brusc au apărut suplimente cu vitamina C și bioflavonoizi. Dar câte alte substanțe mai sunt în acele alimente care coțin vitamina C care ar putea avea un impact în absorția acesteia? Echilibrul este fin și de multe ori fragil.  La fel se intampla cu orice compus sintetic sau prelucrat din surse naturale dar care ajunge să nu mai aibă nimic în comun ca formă și coținut cu materia primă exceptân aidul sau sarea care în corp ar trebui să elibereze un nutrient prețios. Acești compuși sintetici de multe ori dacă nu tot timpul perturbă mecanismul complex din spatele lui iar rezultatele uneori pot fi dezastruoase fiindcă interferează și cu sursele biodisponibile pe care organismul le are la dispoziție în acel moment (un exemplu este felul în care absorția fierului se modifică la bebelușul alăptat când apare în ecuație fierul sintetic, temă despre care am mai scris aici),

Iată și un exemplu simplist care nu are de-a face însă cu suplimentele alimentare dar care subliniază cum substanțele sintetice care imită pe cele naturale dar sunt administrate într-o formă simplă pot interfera cu buna funcționare a corpului:.La spital, unei femei care naște fiziologic i se administrează în majoritatea cazurilor oxiton. În mod normal, corpul femeii care secreta oxitocina în mod natural secretă în lanț și alți hormoni: adrenalină, endorfine, etc. Procesul este foarte fin și odată deranjat, tot procesul nașterii se dă peste cap. Endorfinele au rol anestezic printre altele, nasterea unei femei este perceputa mai usoara atunci. Oxitonul – oxitocina sintetică – sau ocitocina cum scriu pe la noi – este detectat doar de receptorii locali (de la nivelul uterului). Creierul primeste mesajul că nivelul hormonilor este optim dar, nemaifiind el cel care gestionează producția de oxitocină, nu mai continuă lanțul producției de hormoni – cu alte cuvinte nu mai ai parte de anestezicul natural. Cu alte cuvinte te doare de mori.

Iar acum să ne gândim că naștem de câteva ori în viață, iar fiecare experiență ar putea fi unică și pozitivă dacă nu s-ar sări atât de repede la aplicarea minunilor tehnicii. Din fericire mâncăm de mult mai multe ori și ne putem oferi luxul unei experiențe culinare de calitate de multe ori după o experiență proastă.

Cam atât cu analogia (multumesc Claudiei de Naste cum simti pe vremea scrierii primei versiuni a acestui articol că la cursul ei Lamaze mi s-a întipărit așa bine în minte tabloul acesta al nașterii medicalizate).

Nu am acum nici timp nici răbdare să postez linkuri la îndemână cu informațiile postate nici să detaliez mai mult, însă în mare și absorția nutrienților face parte dintr-un mecanism mai complex si foarte fin.

Gândiți-vă numai la fierul Haussmann, care e cel mai ușor asimilabil dintre suplimentele cu fier – așa zic ei – și care constipă și nu se leagă de nimic ca să poată fi absorbit mai ușor. Fierul în exces în intestine înseamnă mâncare în exces  pentru E-coli și alți prueteni de-ai lor și, dacă în perioada în care înghiți fier e mai cald decât trebuia afară, tu ești mai obosit și stresat (poate și datorită anemiei) esti mult mai predispus infecțiilor, de exemplu.

Gândiți-vă că în laptele matern vine și fierul ȘI lactoferina care îl leagă și îl face indisponibil patogenilor. Fierul hemic din ficat la rândul său vine într-o formulă complexă.

Cam la fel este si cu calciul, în fond. Ca o paranteză, osteoporoza a fost legată de stilul vestic de viață, Chinezii n-au osteoporoză. E posibil până la urmă ca între osteopoză și suplimentele cu calciu și dietă bogată în alimente denaturate să existe o legatură ca aceea care s-a descoperit între carbohdrati și nivelul colesterolului. Majoritatea femeilor cu osteoroză au luat suplimente de calciu de-a lungul vietii.

Vreau doar să subliniez ca dezechilibrul la nivelul analizelor de sânge trebuie întotdeauna tratat holistic, altfel nu știu ce rezultate obținem pe termen lung. Analizele sunt bunemai degrabă să detecteze o criză la timp să mai avem timp s-o și reparăm, dar mie mi-e greu să înțeleg cum și de ce trebuie mereu să așteptăm să intrăm în criză, să ne fie zilele numărate, ca să facem ceva pentru noi :).

Nu vă sfătuiesc să vă informați despre așa ceva de la producătorii de suplimente alimentare, e ca si cum ați citi despre alăptare pe situl Nestle – întotdeauna există cel puțin o situație pe care EI sunt acolo s-o prevină cu inima lor largă și cu buzunarele și mai largi.

Despre calciu și osteoporoză (plus alăptare) uitați un articol  aici – și mai sunt…

Dacă tot am editat, a apărut un nou articol despre suplimente aici.

Uneori am impresia că medicina noastră modernă și atât de inflexibilă la nivel de cabinete pediatrice și nu numai coase într-o parte și se rupe în altă parte și asta mereu și mereu. Noroc că organismul uman este adaptabil și foarte puternic și mai compensează cu încăpățânare joaca asta de-a Dumnezeu. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 thoughts on “De ce nu-mi plac suplimentele alimentare (editat)”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.