Cum mai dorm copiii alături de națiuni întregi

În Sibiu la o grădiniță privattă copiilor li se administrează Romergan înainte de somn. Cinci copii au fost deja retrași din colectivitate dar mă gândesc: cu restul ce se va întâmpla?

Indicatii:
Afectiuni alergice ale tractului respirator superior, pielii, ochiului sau tractului digestiv; intolerante alimentare si medicamentoase; boala serului; reactii anafilactice sau transfuzionale; voma de diverse etiologii; rau de miscare; vertij, sindrom Meniere; sindrom neurotoxic; insomnie; adjuvant in sedarea preoperatorie; sedativ in stari de agitatie si neliniste.

Doze si recomandari:
Adulti: 30 mg, la culcare; maxim 60-120 mg/zi. Copii peste 2 ani: Antihistaminic: 0,12 mg/kg/zi, in 3 prize; antiemetic: 0,25-0,5 mg/kg/zi, in 4-6 prize; sedativ: 0,5-1 mg/kg/zi.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la fenotiazine, deprimare SNC, coma, nou-nascuti, prematuri, copii sub 2 ani, antecedente de agranulocitoza, glaucom cu unghi inchis, retentie urinara. Sarcina, alaptare. Soferi si activitati de precizie. Asociere cu alcool etilic.

Atentionari:
Pacienti cu astm, bronsita, bronsiectazii, afectiuni coronariene grave, glaucom cu unghi ingust, epilepsie, IR, IH, afectiuni uretro-prostatice, obstructii piloro-intestinale. Poate masca semnele intoxicatiei cu salicilati, ale obstructiei intestinale sau ale presiunii intracraniene crescute (prin suprimarea vomei). Se evita expunerea la soare pe durata tratamentului (risc de fotosensibilitate cutanata). Nu se va adm. bolnavilor tratati cu IMAO in ultimele 14 zile.

Reactii adverse:
Somnolenta diurna, ameteli, stari de neliniste, dureri de cap, cosmaruri, dezorientare, cresterea vascozitatii secretiei bronsice, uscaciunea gurii, anorexie, iritatie gastrica, palpitatii, hipertensiune arteriala, spasme musculare, miscari involuntare ale capului si fetei, constipatie, retentie urinara, reactii de fotosensibilizare cutanata, confuzie mintala sau excitabilitate la pacientii varstnici, hiperexcitabilitate paradoxala la unii copii. Rareori, in administrarea de lunga durata: icter, diskinezie tardiva, anemie hemolitica, leucopenie si agranulocitoza.

În condițiile în care stai să te gândești de trei ori dacă dai copilului un paracetamol sau o căpșună potențial alergenă, în instituții de învățământ și maternități sedarea copiilor pare o practică des întâlnită. Chiar și eu suspectez că mi-a fost sedat copilul în maternitate în ziua 2, când am stat o oră cu ea moale în brațe, cu gurița întredeschisă, cum doaerme ea și acum somnul cel mai profund. Dar poate era doar sătulă de la laptele praf.

Alte mame au văzut clar cum li s-a dat sub ochii lor leacul care le liniștea copilul “rău”.

***

La doctor ni se recomandă antibiotice preventiv la multe viroze. Argumentul suprem e că fie s-a suprainfectat fie că urmeză săs e suprainfecteze. Apoi tu rămâi cu pagubele. Floră distrusă, imunitate deprimată. AJungi să te clatinila orice viroyă banală și când ajungi din nou la doctor îți spun că ești astmatic și te mai trateayă puițin. În fiecare an se folosesc substanțe din ce în ce mai puternice și dacă ai neșansa să ai nevoie de intervenții chirurgicale, te trezești că la tine nu merge niciun atibiotic de administrat postoperator, că esți rezistent la toate și concentățenii tăi bacterii la fel.

***

În America, un inventator al unui leac simplu împotriva cancerului este persecutat de 20 de ani. Faceți-vă timp și vedeți acest film documentar. Undeva la minutul 60, în timpul secvenței dintr-unul din multele procese intentate de Colegiul Medicilor din Texas, un român emigrant spune că, cel puțin în România, omunistă, cercetări care salvează vieți nu au fost vreodată împiedicate și se întâmplă asta în țara considerată mama democrației. Mi se face părul măciucă, e o adevărată vânătoare de vrăjitoare. În ultimii douăzeci de ani câte milioane de oameni au murit din cauza cancerului sau a chimioterapiei? Există medicamente derivate din DTT!

Oare încotro ne îndreptăm?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 thoughts on “Cum mai dorm copiii alături de națiuni întregi”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.