Unde se termină dragostea

Cât de frumos a scris Raluca despre perechea ei. Mai că m-a făcut să uit că mulţi bărbaţi români nu se poarttă aşa în familie şi că multe femei române aprofundează sacrificiul de sine într-un mod de-a dreptul nesănătos.

De la protecţia exagerată acordată băieţilor în propriile familii (în detrimentul fetelor) până la răsfăţul fără niciun dumnezeu al soţilor, care sunt privaţi de corvezile casnice de parcă ar fi nişte seniori feudali şi nevastele lor nişte ţărani legaţi de glie, exemplele mitocănismului sunt mult mai dese decât decât cele care denotă responsabilitatea şi respectul pentru cei de-acasă.

Ne creştem fetele să fie curate şi ordonate “că sunt fetiţe”, iar băieţi au voie întotdeauna să greşească, să scuipe, să se îmbrâncească sau să primească mâncarea direct din farfurie, fără s-o mai şi spele după masă, că “lasă, că e băiat”. 

Ne dorim o noră care să spele, să calce şi să gătească bine pentru băiatul mamei. Orice alte calităţi rămân pe planul doi. A, da, şi mulţi chiar ajung să se însoare pentru asta şi pentru niscaiva sex pe gratis. Am auzit bărbaţi spunând că “Cutărela” nu găteşte aşa că o să se despartă de ea. 

Şi când batoza nu mai are timp să se îngrijească, s-a îngrăşat şi s-a umplut de bube din pricina oboselii, iar seara pică lată lângă unul din plozii pe care i-a trântit din inocenţa de a-i crede fructul unei dragoste curate, adică întruchiparea a orice e mai bun din fiecare din cei doi părinţi, tot femeia e de vină. Că s-a schimbat, că nu-i mai acordă soţului atenţia de dinainte, că, că, că. 

Dacă e deşteaptă, vobeşte prea mult. Dacaă nu se opreşte la timp din cicăleală (din cererea drepturilor personale, bunăoară din cerutul insistent al unui timp pentru ea însăşi) îi băgăm pumnul în gură. Şi dacă nu tace nici aşa, mergem la altele care ne dau ce vrem, nu-i aşa?. Pentru că orice mascul feroce are cel puţin o amantă, atfel îl consideră prietenii drept prost. 

Mi-aduc aminte de o scenă, din Casino cred că era, când un mahăr mafiot italian spune că nu face sex oral cu nevastă-sa pentru că gura aia îi pupă copiii. Ăsta era unul din motivele pentru care avea omul amantă, pentru că vezi bine, în loc să ne rezolvăm carenţele de acasă e întotdeauna mai uşor să găsim pe cineva dispus să accepte minusurile noastre fără să ne ceară cine ştie ce în schimb, de exemplu tot restul vieţii, cum cere de obicei nevasta. 

Trăim în prejudecăţi şi ne îmbrăcăm în ele fără să ţinem cont că ajunge să ne fie prea cald de atâtea haine. Ne ascundem sub masca bunăvoinţei şi când vine primul semn de disconfort, inerent vieţii agitate pe care o duce orice om cu familie, care a ajuns la jumatatea varstei, ripostăm şi aruncăm cu  noroi în singurul om care ne-ar fi putut fi alături necondiţionat. 

Mulţi români se bucură când au băieţi. Cred şi eu că se bucură, când ai fată te ataşezi de ea şi suferi când o vezi suferind pe mâinile unuia sau a altuia, sau ţi-e ruşine când se îndrăgostşte şi ajunge să aibă un copil pe care tatăl nu-l primşte. Sau când intuieşti că va ajunge ca nevastă-ta, o fostă floare, acum asudată în preajma aspiratorului, a cârpei pentru baie şi a oalei de ciorbă pe care o ceri tu zilnic imaginându-ţi că un buchet de 8 martie şi un sex leşinat care durează maxim 10 minute, în urma căruia cazi satisfăcut şi epuizat, sforăind cu patos, ar trebui s-o mulţumească. Pentru că, vorba aia, cine se mai uita la ea? Să fie mulţumită cu ce are, hoaşca dracului. 

Lasă că mâine poate o vezi iar pe prospătura aia bună şi poate ajungi să te freci de ea în autobuz. 

Cum să îţi creşti mai degrabă copiii în mod responsabil, pentru a fi sigur(ă) că atât fetele cât şi băieţii se bucură de egalitate de şanse? Mai bine alegi calea uşoară. Băieţii suferă mai puţin, sunt mai rar abuzaţi sexual şi au mai multe şanse să aleagă în viaţă ce e mai bun. Să ne bucurăm, dragii mei!

Femeia trebuie să tacă şi să facă. Să nu câştige mai mult dect bărbatul. Să nu se şcolească pentru că riscă să găsească numai hăndrălăi sub nivelul ei intelectual şi va suferi ca un câine. 

La noi, se iau măsuri eventual când partenera este abuzată fiziic şi are certdficat medico-legal. La ei, iată ce este un abuz

Am fost violată acum doi ani. Pot suna la asociaţia voastră pentru asistenţă?
Da. nu este neobişnuit faptul ca e nevoie de timp să realizezi ce s-a întâmplat şi să ai curajul să vorbeşti despre asta. Uneori, emoţiile legate de viol sunt readuse la supraţă de alte eenimente din viaţa ta, bunăoară în cadrul unei relaţii sexuale din prezent, sau când auzi despre altcineva care a fost violată sau când ai parte de schimbări importante in viaţă, precum apariţia copiilor. Nu este prea târziu să raportezi violul la poliţie. La K*** te ajutăm cu informaţii despre locurile unde te poţi îndrepta pentru ajutor sau suport emoţional. Ne poţi suna si dacă vrei să întrebi ceva în legătură cu violul, şi dacă doar vrei să vorbeşti. 
Soţul meu nu m-a rănit niciodată (fizic) serios. Dar îmi tot spune că mă omoară, mi-e teamă. Este acesta un abuz? 
Da. A fi amentinţată cu moartea de către partenerul tău este abuz psihologic şi un act criminal. La K*** îţi putem oferi informaţii despre unde poţi găsi ajutor şi despre cum trebuie să procedezi pentru a raporta cazul Poliţiei. Ne poţi suna şi dacă vrei doar să vorbeşti despre experienţa ta. 
Partenerul meu se înfurie uneori peste măsură; m-a îmbrâncit într-un perete, m-a târât de păr pe podea şi mi-a distrus lucrurile în faţa copiilor. Acum mi-e teamă pentru copii. Pot suna asociaţia K****?
Da. Ai fost supusă uneor acţiuni violente. Copiii care sunt martorii unor acte violente sunt consideraţi victime (ale crimei). La K*** îţi putem oferi informaţii despre unde poţi găsi ajutor pentru tine şi pentru copiii tăi. Multe servicii (de ajutor social) acceptă şi copii. Poti de asemenea să ne suni şi dacă ai nevoie să vorbeşti cu cineva despre situaşia în care vă găsiţi tu şi copiii tăi. 
Fostul meu iubit a făcut o înregistrare când făceam sex. Acum a postat filmul pe Internet. Ce pot să fac? 
A posta un film cu conţinut sensibil pe Internet contra voinţei tale este o infracţiune pe care o poţi raporta Poliţiei. Sună fără rezerve la K*** pentru a discuta pe marginea situaţiei, ce poti face să o rezolvi ;i unde poţi găsi sprijin. 
Prietena mea este geloasă şi se poartă rău cu aproape orice persoană cunosc eu. Din exterior, suntem cuplul perfect (de lesbiene). Ea este inteligentă şi are o slujbă bună. Când îmi exprim opinia personală vis-a-vis de un lucru sau altul îşi bate joc de mine şi când încerc să fac lucruri în felul meu aproape mereu o fac greşit. E ca şi cum mă priveşte de sus, deşi spune că mă iubeşte şi nu poate trăi fără mine. De câteva ori în ultimul an mi-a dat palme sau m-a chinuit în momente intime. Asta se intâmplă mereu când spun ceva pozitiv despre altă persoană sau dacă am contrazis-o. Abia mai îndrăznesc să spun ceva, că se enervează foarte rău. Nu ştiu ce să fac. 
Ceea ce spui tu e că prietena ta te bate atât fizic cât şi psihic. Drept urmare, te simţi un om “de nimic” şi nu mai îndrăzneşti să te exprimi din cauza furiei pe care i-o provoci. Prietena ta te controlează folosind violenţa, în aşa fel încât tu să nu spui ce gândeşti. Ce ai descris tu este un gen de violenţă foarte gravă, caracteristică relaţiilor apropiate. Violenţa repetată şi de lungp durată este o infracţiune şi se numşte “violare generală a integrităţii femeii” (“gross violation of a woman’s integrity”). Situaţia în care trăieşti tu este distructivă şi ar trebui să iei măsuri pentru a schimba lucrurile. Oamenii au nevoie adesea de cineva cu care să vorbească şi care să le ofere sprijin. Este important să ai o portiţă de scăpare pentru cazurile în care violenţa ar putea escala. La K**** putem să îţi oferim suport şi informaţii despre unde poţi găsi ajutor în zona unde locuieşti. 
Unde lucrez eu vin o mulţime de bărbaţi tineri. De obicei este distractiv, flirtezi puţin şi glumeşti cu ei. Dar la un moment dat s-a întâmplat ceva. Într-o seară târziu am întâlnit doi băieţi afară. Băusem puţin. Ei m-au întrebat dacă nu vreau să mă duc la ei acasă. Am refuzat. Dar ei mi-au spus că nu scap de-acolo până nu le fac sex oral. Când am încercat să fug, unul din băieţi s-a aşezat pe mine iar celalt mi-a pus-o în gură. Când am început să vomit m-au făcut ticăloasă dezgustătoare şi mi-au zis că trebuie să-mi cer scuze. Acum nu mai am curajul să merg la muncă. Mă simt dezgustată şi ruşinată. Nu am vorbit despre asta cu nimeni. Aş vrea să mor. 
Ai fost supusă unui abuz sexual şi e normal să te simţi astfel în urma lui. Nu este vina ta că ţi s-a întâmplat. Ai dreptul să primeşti ajutor şi suport moral şi nu trebuie să treci singură prin această experienţă. Băieţii pe care i-ai descris te-au supus unui act criminal, pe care îl poţi raporta poliţiei. Sună la K*** sau ia legătura cu cineva care te poate ajuta şi poevesteşte ce ţi s-a întâmplat. Tu sau o persoană apropiată ne poţi suna pentru a discuta opţiunile pe care le ai la dispoziţie. Dacă incidentul s-a petrecut în ulţima săptămână, poţi lua legătura cu serviciul de sănătate, care pot atesta eventualele răni fizice şi aduna probe în cazul în care vrei să raportezi cazul poliţiei. Dacă experimentezi o stare acută de anxietate, pe care n-o poţi depăşi singură, o opţiune disponibilă este serviciul psihiatric de urgenţă. 
Sunt însărcinată în şapte luni. Acum câteva săptămâni soţul meu şi eu am avut o ceartă. M-a lovit de perete, iar eu am căzut şi mi-am luxat incheietura mâinii. A doua oară când ne-am certat m-a lovit peste faţă, i-a sunat pe părinţii mei şi le-a spus că sunt nebună şi că trebuie să îi mulţumească că mă ţine lângă el. Apoi a spus ca trebuie să ies, ma luat la şuturi şi m-a încuiat pe dinafară în mijlocul nopţii. Soţul meu nu m-a mai lovit până acum. Acum spune că a făcut o greşeală, şi a vrut doar să mă “pună la încercare”. Nu mai am încredere în el. Este corect sau greşit ceea ce simt?
Ai trecut prin ceva foarte grav iar tu şi copilul tău sunteţi în pericol. Din păcate, se întâmplă uneori ca bărbaţi care nu au mai fost vreodată violenţi să înceapă să-şi agreseze partenera după ce aceasta rămâne însărcinată. Situaţia ta actuală nu este sigură şi este important să fii pregătită în caz că violenţa continuă. Poţi fie contacta o autoritate (poliţia, serviciile sociale) fie, dacă nu vrei asta, să vorbeşti cu un prieten, rudă sau serviciu adresat mamelor. La K*** te putem ajuta să rezolvi situaţia şi să determini care sunt opţiunile tale. 
Verişoara mea a venit în Suedia acum şase luni. Soţul ei nu o lasă să iasă din casă şi o bate. Este din Albania şi nu vorbeşte suedeză. Când am văzut-o ultima dată a spus că nu mai poate trăi aşa. Am spus că o pot ajjuta dar ei îi e teamă şi nu se simte în siguranţă în “socitarea suedeză”. Soţul ei i-a spus că nu va fi în stare să se descurce şi că va sfârşi ca prostituată fără el (ea nu are bani him).  O poate ajuta cineva?
Verişoara ta se află într-o situaţie dificilă şi este bine că te are drept ajutor. Ceea ce descrii tu este grav şi verişoara ta are nevoie urgent de ajutor. Folosirea violenţei şi restricţionarea libertăţii de mişcare a cuiva este o crimă care poate fi raportată la poliţie. Dacă verişoara ta nu vrea să contacteze autorităţile, există organizaţii de voluntari către care se poate îndrepta pentru ajutor. Sună la K***, printre altele putem oferi informaţii despre adăposturi pentru femei unde se vorbeşte albaneza şi care au posibilitatea de a se ocupa competent de femei care au ajuns recent in Suedia. 
Când mergem undeva, prietenul meu insistă să mă îmbrac cât mai sexy. Spune că-i face plăcere să mă privească ştiind că el e singurul care mă poate duce cu el acasă s-o “facă” cu mine. Când ajungem acasă spune că trebuie să mă pedepsească pentru că mă port ca o curvă şi mă forţează să fac lucruri pe care nu le doresc în materie de sex. M-a forţat de asemenea să fac sex cu el într-o toaletă publică. Imediat ce port haine “normale” sau nu mă machez spune că sunt al naibii de urâtă, ca o cotoroanţă şi că sunt frigidă. Aş vrea ca el să se schimbe şi să mă iubească pentruc eea ce sunt. Eu îl iubesc, dar întodeauna sunt tristă şi mă smt ciudat. Cum am ajuns în situaţia asta?
Spui că prietenul tău îţi impune ce să porţi, cum să te porti şi spune lucruri degradante în ce te priveşte. Mai mult, te-a forţat să faco sex, ceea ce constituie o infracţiune. Descrii o relaţie distructivă, în care prietenul tău comite acte de abuz psihic cât şi fizic împotriva ta. Acum îţi doreşti ca relaţia ta să se schimbe şi ca prietenul tău să fie altfel. Prietenul tău trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru comportamentul şi acţiunile sale. O relaţie în care nu te simţi iubită, nu poţi fi tu însăţi şi te întristează nu este una durabilă. În acest tip de situaţie s-ar putea să ai nevoie să discuţi cu cineva care te poate ajuta. Un telefon către K*** poate fi un prim pas către schimbarea situaţiei în care te afli. Deţinem, de asemenea, informaţii despre cine te poate ajuta cu suport şi sfaturi. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 thoughts on “Unde se termină dragostea”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.