Fată, tu îi dai Danonino copilului?

lapte pasteurizat
zahar
proteine din lapte
banane 2% (cu adaos de: citrat de calciu , coloranţi naturali, betacaroten, curcumină, aromă, vitamina D)
fermenţi selecţionaţi de iaurt

Pare o poezie, nu-i aşa? Şi totuşi, e cel mai popular iaurt de îndopat copiii din România. Nu face parte din alimentele burduşite cu E-uri dintre cele mai nesimţite dar sunt pe-acolo. Betacarotenul, curcumina, sunt coloranţi portocaliu respectiv galben (şofranul conţine curcumină şi se pare că e o substanţă cu virtuţi anti-cancerigene). Dar ăştia sunt atât de procesaţi încât ajung să semene doar cu naturalul, deşi vin din surse naturale.  Problema mea vine de la proteina din lapte. Sub numele de proteina din lapte şi proteină de soia se ascunde mişeleşte glutamatul de sodiu. Urăsc glutamatul de sodiu, e înşelător, un potenţiator mincinos de aromă. În natură vi-l puteţi procura din roşii şi brânză dar una e să mănânci roşii şi brânză şi să-ţi crească pipota de mamăăă ce bune sunt şi una e să mănânci toate aromele lor artificiale şi mezelurile care seamănă a carne şi să devii dependent de gustul lor pentru că au un aditiv care semnalizează pe punte/ la unitatea centrală a fiecăruia că e papa bun. E ca şi cum scrii o instrucţiune să minţi un computer şi tu să-ţi faci treaba fără s[ mai depinzi de ţâşpe mii de protocoale. Eu am fost dependenta de mezeluri şi mai ales de cremwurşti, Îmi ploua în gură numai când mă gândeam la ele, deşi de multe ori după masă mă simţeam ca ultimul om. Dădeam vina pe ficatul meu obosit – dar slavă domnului că am făcut şi eu un copil şi am început să mai deschid ochii la lumea din jurul meu.

Există şi E-uri prietenoase iar parte din alea de mai sus aşa sunt, dar mi se pare preferabilă varianta în care iau un iaurt natural şi-l blenduiesc cu o banană. Dar poate vă aduceţi aminte cum am plecat din supermarket cu Danonino după mine din motive de ambalaj gândit de specialişti în marketing bine motivaţi? Acum na, bine că era decât ăla, dacă voia alte mizerii gen salată de icre ce ma făceam?

Iaurturile naturale de pe piaţă conţin, în general, lapte (pasteurizat), lapte praf degresat şi fermenţi. Eu găsisem Campina care nu avea laptele praf degresat dar acum nu mai sunt sigură de nimic, pe cutiile din frigider scrie, dar-ar toţi dracii, lapte pasteurizat, lapte praf degresat şi fermenţi.  Ori am fost eu oarba până acum ori a apărut de curând pe etichetă şi laptele praf?? (voi ştiţi ceva, a avut dintotdeauna şi lapte praf sau nu?). Ca să nu mai zic că până azi eu eram inocent-convinsă că am iaurt Câmpina în casă. Campina e numele unui holding olandez… care s-a aliat relativ recent cu altă multinaţională, Friesland.

Mă simt trădată şi, mai rău, mă simt proastă şi prostită în modul cel mai mişelesc posibil. Chiar vreau sa ştiu dacă eu am visat sau într-adevăr laptele praf lipsea pe ambalajele Campina.

update: era pe etichetă dar uneori oamenii văd doar ce vor ei. Mă şi miram!

Unde totul se reduce la multinaţionale şi eu încep să ma sperii. În ciuda căldurii, simt cum mă ia cu frig.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 thoughts on “Fată, tu îi dai Danonino copilului?”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.