Puseuri de creştere fizică şi cerebrală

Deja conceptul de puseuri de creştere este unul cunoscut pentru mămici. La o săptămână, la trei săptămâni, o lună, la trei, şase, nouă luni, sugarii înregistrează nişte perioade destul de dificile atât pentru ei cât şi pentru mamele lor, indiferent de modul în care sunt hrăniţi. Pentru bebeluşii alăptaţi, un puseu de creştere poate însemna plânsete, iritare – termenul englezesc de ‘fussy” e foarte nimerit. În plus, cere să fie alăptat foarte des, iar nopţile sunt un coşmar de baby showers. Puseurile de creştere sunt problematice pentru o mamă mai puţin informată, pentru că femeia are impresia ca nu mai face faţă alăptatului. 

Puseul de trei luni este un adevărat baraj pentru mame. Majoritatea celor care nu ofereau completare acum încep să ofere copilului lapte la biberon, micşorând simţitor posibilitatea alăptării pe viitor. În timpul puseului de creştere, copilul suge mai mult pentru a determina sânul să producă o cantitate mai mare de lapte. 
Un puseu de creştere poate dura între 3 şi 7 zile, dar dacă este mai lung nu sunt motive de îngrijorare. Nu uitaţi că fiecare biberon oferit într-o asemenea perioadă critică are ca efect faptul ca organismul nu se mai mulează pe necesităţile copilului. Acesta, nemaisugând des, dă semnalul că NU este nevoie de mai mult lapte. 
Dacă totuşi mama a cedat şi a oferit alimentaţie mixtă, trebuie avut în vedere că înţărcarea de biberon într-o fază incipientă nu este o procedură atât de dureroasă pentru copil cum s-ar putea crede (copilul nu ajunge să ” facă foamea”) şi că în câteva zile (în general două sunt de ajuns) mama va avea râurile de lapte pe care le crede necesare pentru copilul său. Trebuie în schimb ca mama să aibă încredere în forţele proprii, să nu aibă presiuni din familie şi ideal ar fi să discute şi cu cineva calificat – un consultant în lactaţie.
Un puseu de creştere poate apărea mai devreme sau mai târziu de pperioadele sus-menționate.. Datele de mai sus sunt mai degrabă  informative. Fetiţa mea, de exemplu, le-a avut intotdeauna cu 2 săptămâni mai devreme şi nu au ţinut niciodată mai puţin de 5 zile. Într-adevăr, cel de la 3 luni m-a stors de energie. Dar, aşa cum se întâmplă cu toţi bebeluşii după o asemenea perioadă, atunci a crescut vizibil, ”s-a expandat” cum mai spun eu în glumă, ceea ce mi-a confirmat că am rocedat corect stând cu ea la sân întruns. 
După puseu, copilul iese cu ceva in plus, ceva vizibil. Fie a crescut, fie are o abilitate nouă: se întoarce, se târăşte… sau are deja obiceiuri de bebeluş mai mare. 
La bebeluşii nealăptaţi simptomele din timpul unui puseu de creştere sunt aceleaşi dar îşi cresc cantitatea de lapte băuta la o masă sau numărul de mese.  
Toate ca toate, dar pe lângă aceste pietre de încercare, bebeluşii au şi puseuri de creştere cerebrală. Tabelul de mai jos s-a potrivit perfect unui eşantion de bebeluşi de vârsta fetiţei mele.  În mare, disconfortul bebeluşilor este strâns legat de evoluţia percepţiei lor despre lume. Orice nouă descoperire îl tulbură pe copil şi acesta are nevoie de timp, dragoste şi de înţelegere din partea părinţilor pentru ca toţi ai casei să depăşească aceste perioade mai uşor.

Legendă: 
Fiecare săptămână cu dreptunghiul ei

dreptunghiul alb: bebeluşul parcurge o perioadă relativ uşoară
dreptunghiul negru: bebeluşul poate fi acum mai fără chef, nu prea ştie ce vrea pentru ca nu se simte tocmai bine, iar mamele nu sunt tocmai obişnuite cu chestia asta (oare? :-)) )
dreptunghiul gri: în jurul săptămânilor 29-30 devine mai plângăcios, capricios/sensibil, fără chef – bebeluşul a descoperit ca mama lui poate pleca şi îl poate lăsa singur; deşi sună ciudat, acesta este un pas înainte în dezvoltarea sa; este o nouă capacitate: bebeluşul învaţă multe despre despărţiri/distante
norul negru: în jurul acestei săptămâni este mare şansă ca bebeluşul să fie mai fără chef pentru că iar nu prea ştie ce vrea, nu se simte în apele lui
soarele: în jurul acestei săptămâni există probabilitatea este mare ca bebeluşul sa fie în toane foarte bune, este “soarele din casa” :-)))

***mii de mulţumiri mămicii lui Alex care ne-a dat acest tabel acum mai bine de un an şi jumătate, copiat dintr-o carte … în olandeză. 
edit: Am aflat si care e cartea: aici

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 thoughts on “Puseuri de creştere fizică şi cerebrală”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.