Homo primitivus

Nu ştiu de ce, dar, când vine vorba de făcut si crescut copii, îmi vine să fiu cât mai primtivă. În ciuda faptului că primitiv nu admite termen de comparaţie in gramatica lmbii în care scriu astăzi. Şi probabil în nicio gramatică. Primitiv e… primitiv.
Ah, cum adică, domnule, primitiv? Fără gadgeturi, fără ustensile ajutătoare? Hai că în materie de făcut copii probabil că multi adoptă încă acelaşi stil basic, dar când vine vorba de crescut copii nimeni, dar nimeni, nu cred că se dezice de cel puţin unui din gadgeturile si produsele ajutătoare de mai jos (voi exclude cârpele – in zilele noastre hainele si carrier-ele textile –  şi scutecele din motivul foarte pertinent că se folosea ceva aseamator chiar si în epoca de piatră din motive măcar funcţionale, dacă nu estetice):

  • biberon
  • lapte praf
  • suzetă
  • marsupiu cât mai elaborat
  • pătuţ cât mai bine adaptat nevoilor copilului, cu gratii, apăratori, saltele din miez de cocos sau alge sau vreun tip de ierburi cât mai exotice. 
  • bouncer, leagăn, carusel, CD-uri cu muzică pentru copii si  jucării cu vocea mamei inregistrată, precum si baby phone; in sfarsit, toate chestiile astea ultra-mega tehnologizate pe care marketingul agresiv al secolului trecut ni le-a băgat pe gât ca indispensabile pentru copilul nostru independent si inregimentat din prima zi. 

Copilul modern trebuie să ştie cât mai devreme să se uşureze la oliţa care cântă  şi bate din palme în semn de recompensă pentru marea realizare. Are toate alimentele pasate, măsurate si îmbuteliate in condiţii cat mai sterile (altă stupizenie; steril e steril, steril e superlativ prin însăşi esenţa sensului său si vin eu repede să bag un comparativ obosit in postul meu mediocru). Face anumite gesturi pe categorii de vârstă,  ia în greutate conform graficelor şi ştie foarte bine ce vrea. Nu-şi enervează niciodată părinţii perfecţi şi care sunt la curent cu ultimele teorii puericulturale şi arată (ei, părinţii) cu degetul pe oricine îndrăzneşte sa fie altfel: de exemplu să-şi permită sa fie bună in IT şi blondă şi să facă troubleshooting cu calculatoarele prietenelor cu copilul de un an jumate sau doi la sân in timp ce cu mana stanga scrie oarcum anagramat pe messenger.  🙂

Multumesc stiu eu cui pentru discuţiile constructive atât de reconfortante. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “Homo primitivus”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.