Iubim si nu dresam

Ce veti citi mai jos in italice a aparut adineauri sub forma de comentariu la acest post.

Eu refuz sa dresez pe cineva. Eu imi iubesc prea mult copilul sa pot sa incerc ceva asemanator unui dresaj, eu mi-l las sa descopere si-mi place sa-l vad facand tot felul de lucruri si nu mi se pare ca a capatat vreo apucatura urata pentru ca nu i-am pus restrictii in comportament. Din contra! Am incredere in ce alegeri face pentru ca, pana acum, cel putin, nu ales nimic gresit. Diferit de ce mi se pare mie acceptabil, poate da, dar eu sunt subiectiva prin insasi natura mea de om.

Am vazut ca gesturi ca acela descris de tine sunt o faza si ca toate fazele dureaza un timp si apoi dispare. Toti copiii fac asa.

Vreau sa vad cum si cand isi da seama ca ma doare cand ma trage de par. Cand va intelege ca trasul de par nu este o joaca in care ea trage si eu spun au! (si daca nu reactionez trage si ma invata ea: au!) Iata, tocmai a venit la mine si m-a tras de pulover si a facut: Aaaaa(u)! U-ul se subintelege, nu vorbeste atat de subtil deocamdata :). Face asta pentru ca eu stau la birou si scriu fara ea si nu am lasat-o sa-mi ia mouse-ul. Nu spun ca vor mereu atentie, cred ca e un antrenament pentru momentele cand vor intelege mai bine relatia cauza-efect. Si, chiar daca uneori ma doare parul, o las in pace si ma amuz cum trece ea pe langa mine sau cum ma trage de par de parca ar trage ciucurele unui clopotel de pe vremuri cu aerul ca asa trebuie. Pentru ca da, doua sau trei saptamani, aceasta joaca cu parul meu a fost un ritual: am vazut parul in raza mea de atingere: il trag si rad la mami. Si ea tipa sau rade la mine (mami e cam flusturatica si are si ea stari de spirit diverse si un nivel fluctuant de rabdare).

Prin prisma acestor lucruri, reactia ta la lovitul soacrei mi se pare exagerata, cum exagerat mi se pare sa exerciti o atitudine de-asta cazona cu copii – mici sau mari.

Sistemul de recomense/pedepse mi se pare un mare bullshit care nu face decat sa invrajbeasca parintele cu copilul cu ajutorul pedepselor pe de o parte, iar pe de alta sa determine copilul sa faca lucruri contrar vointei sale, numai pentru a capata ceva in schimb. Cred ca trebuie cultivata mai degraba dorinta pustiului de a se face util, de a ajuta de dragul ajutorului, de a respecta anumite norme pentru ca trebuie respectate sau pentru a-i face mamei ( e un exemplu) pe plac… In sfarsit, nu pentru ca va primi o excursie, o ora in plus pe-afara sau, mai rau, niste bani de buzunar in schimbul ascultarii.

Si copila mea protesteaza dar nu ajungem la tantrums. Nu stiu, poate vom ajunge, dar nu cred ca o s-o las sa-si rezolve singura conflictele. Tantrums sunt controversate, este adevarat, dar eu una cred ca apar atunci cand copilul este foarte obosit si simte ca nu mai poate alege – alege orice. Si se naste un conflict, si spaima si confuzie. Si in aceste momente eu una imi doresc sa fiu de fata si sa nu ma enervez la randul meu.

Mi s-a incrancenat carnea pe mine cand am citit articolul si nu atat din cauza articolului… cat a faptului ca am mirosit cinismul autoarei si asta m-a durut. Cu siguranta isi iubeste copilul si nu sunt eu Marele Judecator. Mai mult, mai gresesc si eu in viata asta si cu siguranta in abordarea mea asupra puericulturii…. Dar vin dintr-un mediu in care copiii au fost inconjurati cu dragoste si… respect.

Ma bucur ca mi-a venit cuvantul asta in varful degetelor, pentru ca este o dovada de respect sa-ti asculti copilul si sa nu-l consideri o planta urlatoare ci o miniatura de om care are si el niste drepturi. Primul drept este dreptul la caldura umana. Ca vine de la mama, de la soacra, de la ingrijitoarea X de la cresa sau orfenlinat chiar nu conteaza. Important e sa vina, sa vina constant si nu sufoce.

Si atata emfaza anti-alaptare, de parca alaptarea ar fi o chestie asa, decadenta, nu un lucru absolut firesc cum e sa mananci cand ti-e foame, sa bei cand ti-e sete, sa ti-o tragi (iertati-ma, voi, puritanilor) cand iti vine, sa vorbesti cand ai chef si cand ai a spune ceva… Ca unii beau mai mult, mananca mai sanatos, f… mai bine nu contesta nimeni, nu-i asa? De ce nu se accepta asa in general si ca unele alapteaza mai bine decat altele? E normal sa fie asa. Si acum, ca mamele pot atat de usor alege intre hrana naturala si artificala, nu-i natural ca alea care nu se pricep sa renunte? Dar de ce trebuie sa-ti gasesti scuze gen “n-am avut lapte” sau “am vrut dar…”… E natural sa NU POTI. sa NU VREI. Nu trebuie sa te justifici, nu trebuie sa te apuci sa condamni partea care vrea sau poate…. Pana la urma suntem o generatie informata si daca mama nu se informeaza inainte de nastere nu e vina nimenui decat a ei. Si daca, informata fiind, nu a gasit un sprijin sa continue alaptatrea sau putere sa faca asta, asta deja nu mai e vina ei, o fi vina sistemului, a prejudecatilor, a societatii care masculinizeaza femeile si feminizeaza barbatii. Dar ce importanta are a cui e vina? Pornisem de la copiii crescuti in regimuri cazone, cenzurati si care devin dizidenti in adolescenta si nu-si cauta parintii cand se maturizeaza.

Un mare NU bataii si DESCONSIDERARII copilului.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 thoughts on “Iubim si nu dresam”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.