Peste ani și ani mă gândeam la un plan de afaceri. Cum, cum să procedez? Când o prietenă a pornit o afacere (actualmente un succes) și mi-a povestit că pornise un plan de afaceri am rămas mută de admirație. Cum, ce minte cuprinzătoare, câtă organizare putea să aibă! (și doi copii)
Eu am pornit după ”feeling”, acea intuiție ușor agitată, cu caracter de revelație, care m-a caracterizat întotdeauna. Mintea mi-era o adevărată enciclopedie și organizer din outlook, trăind într-o mare de adrenalină când începeam să lucrez și aveam deadline-uri, întâlniri, evenimente sau treburi în casă. Managementul timpului și al resurselor mi-au venit în minte când am ajuns deja la limita de jos a oboselii.
Puținele mele cunoștințe despre finanțe au apărut datorită familiei – mama și soră-mea sunt contabile și au lucrat xu tot felul de firme așa încât când am ajuns la cursul pilot susținut de Corneliu Ionescu (wise projects) nu am picat toooocmai din lună în Seneca anticafe
Pentru cineva care dorește să pornească o afacere, un hint din partea unui asemenea curs poate fi o gură de realism. Într-o țară unde legislația și normele fiscale se schimbă extrem de repede, este greu să te menții pe linia de plutire. O cunoaștere măcar sumară a bazelor economiei este esențială și pentru o minte boemă ca a mea contează mult ca ele să devină accesibile. Recunosc că la un moment dat rămăsesem în urmă cu calculele despre venituri și cheltuieli, dar măcar am aflat de unde vine profitul și am căpătat o idee despre strategii de vânzări și planificarea cheltuielilor care chiar pot da rezultate.
Schimbarea, când faci bani pe cont propriu, vine din interior. Când înveți să socotești, altfel vin și banii – și contează să ai o perspectivă integratoare, adică exact ceea ce mă străduiesc să aplic eu în instruirea copiilor mei.
Când te hotărăști să devii antreprenor ai trei posibilități:
1. te documentezi singur și îți faci un plan de afaceri
2. apelezi la consultanță în afaceri
3. mergi la un curs de antreprenoriat
4. nimic din toate acestea, n-are cum să nu meargă, la ce minte adaptabilă ai tu, găsești soluții la orice.
Cu siguranță veți găsi mai multe informații pe pagina de Facebook Wise Projects.
În sfârșit, am făcut și cunoștință direct cu o afacere care merge – Mama pan, brutărie care lucrează cu maia și unde lucrează doar mame singure – proiect de care mai auzisem, dar pe care nu l-am ”gustat” până acum. Well, au un fan.