Furia laptelui – o dărâmare de mituri

Furia laptelui NU este provocată de laptele reținut în sâni, ci de o creștere dramatică a vascularizării sânilor. Este, ca să zic așa, un edem vascular, lucru care face ca sânii să fie calzi, măriți și angorjați în diverse grade timp de trei zile.

Acest fenomen survine cam în ce-a de-a treia zi după venirea bebelușului. Dacă peste această inflamare se adaugă faptul că sânii produc lapte și, din diverse motive, acesta nu se drenează eficient, survine o angojare severă a sânilor, aceștia devenind ”ca de piatră”. Totul este însoțit de durere mare și areola este atât de tensionată, încât bebelușul nu se mai poate atașa corect la sân.

Majoritatea angorjărilor patologice se poate preveni la scurt timp după naștere, ținând cont de cele trei principii de bază ale alăptării:

– alăptare frecventă, fără restricții

– nefolosirea suzetei și a biberonului

– poziție adecvată

Urmarea acestor principii ajută de asemnea bebelușul să se sature exclusiv din colostrul pe care îl produce mama până la instalarea lactației propriu-zise.

Câteva reguli utile dacă vă luptați cu furia laptelui:

Nu se pun comprese calde înainte de masă
Explicație: căldura agravează edemul vascular. Căldura mărește circulația sângelui, agravând tabloul de simptome.

– Nu aplicați comprese reci între mese: 
Explicație: se contractă canalele galactofore și laptele curge mai greu. Procedura poate de asemnea poate provoca o reacție dureroasă la nivelul mamelonulul cauzată de golirea bruscă a vaselor de sânge (nota mea: detalii aici despre fenomenul Raynaud și despre vasospasm).

Tehnica drenajului limfatic

Este procedeul cel mai bun care poate fi recomandat unei mame aflate în această situație.

Drenajul limfatic se efectuează ținând degetele unul lângă altul și înconjurând sânul ca în imaginea de mai jos. Se presează către spate timp de trei minute. Poate apărea curgerea laptelui, dar nu acesta este scopul manevrei. Scopul este ca areola să fie complet detensionată, acest lucru permițând bebelușului o atașsare corectă la sân, deci să scoată laptele în mod eficient.

Repetați masajul înainte de fiecare masă și ori de câte ori simțiți că aveți areola atât de tensionată încât țesutul nu permite scufundarea degetului la apăsare.

Nota mea: un masaj al sânului foarte bun mi se pare și cel descris aici.


Foile de varză:

S-a demonstrat științific că foile de varză aplicate pe sân reduc inflamarea. Rupeți înainte nervurile zdobindu-le ușor cu o sticlă, de exemplu. Se aplică în această formă pe sâni, apoi punem un sutien.

Foile de varză conțin niște substanțe din familia taninilor care absorb excesul de căldură și reduc inflamația țesuturilor. După puțin timp mama poate scoate foile de varză veștede și sânii se vor prezenta mut mai bine.

Te poți mulge:

… însă numai în situații excepționale, când bebelușul nu suge eficient și sânii sunt foarte plini cu lapte și doar atât cât să detensionezi. Nu-l arunca. Colostrul este aur pur. Păstrează-l la rece și oferă-i-l bebelușului cu lingurița, între mese.


Este normală puțină febră, mai mică de 38ºC. Este de asemenea normal să ai sânii moi între mese și în câteva minute să se întărească. Dacă te doare tare și ești febrilă poți vorbi cu medicul tău să-ți prescrie un antiinflamator. Majoritatea sunt compatibile cu alăptarea.

În orice caz, ține mine că procesul durează cam trei zile, după care totul revine la normal, vei avea sânii moi și se vor angorja numai când va trece perioada după care bebelușul tău ia masa în mod normal.

Sursa articolului

***

Sper că am reușit să coving o dată pentru totdeauna că mamele nu au canalele înfundate după naștere, că în maternități nu e nevoie de o asistentă-minune care să ne chinuie până la lacrimi ca să ne facă un bine desfundând canale, că nimeni nu are norocul ca ”bebelșul să-i fi desfundat bine canalele”. Totul are legătură cu inițierea corectă a alăptării, lucru pe care aproape nimeni din maternitățile noastre nu-l face: breast crawl imediat după naștere, ținerea bebelușul și a mamei împreună în primele două ore, rooming-in-ul… Lipsa lor, împreună cu completarea standard cu lapte praf și cu mantra asistentelor: încă n-ai lapte, ia și de odihnește că avem noi grijă de el într-adevăr înfundă canalele. 

Dacă ai probleme precum sâni angorjați, canale înfundate, durere în timpul alăptării și probleme în a atașa copilul la sân sună un consultant în alăptare sau caută-l pe cel din spital, dacă are referințe bune. 
Despre alăptare trebuie să ne informăm temeinic înainte să naștem. Există grupuri de sprijin pentru mame și pentru viitoarele mame care primesc cu drag pe oricine în mijlocul lor. În spital deocamdată puțină lume deține informație corectă și la zi privind hrana adecvată a copilului. Din păcate. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “Furia laptelui – o dărâmare de mituri”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.