Vocea fără corp

… este vocea societății civile. Într-o societate democratică,promulgarea legilor nu se face doar de sus în jos, ci și de jos în sus. Multe legi vin din nevoi care emerg în sânul societății, ca rezultat al presiunii societății. Nu trebuie să așteptăm mereu ca un grupmic să se gândească la nevoile noastre.

Doamnelor și Domnilor, tocmai s-a inițiat semnarea unei petiții care cere adoptarea legii care promovează codul de marketing al substinuenților de lapte matern (în sfârșit, povestea apariției acestui proiect este lungă și parțial telenovelistică). Această lege este tergiversată de vreun an, fiindcă – ați ghicit – e vorba de bani. De mulți bani. De multe suflete chinuite fără milă în maternitate, cărora li se sădește sâmburele îndoielii și al lipsei respectului de sine. Mă refer la ideea că nu au destul lapte, că au nevoie de ajutor, că nu pot avea încredere în propriile capacități de a-și îngriji copiii nou-născuți.

Indiferent de părerea voastră privind alăptarea, această lege nu va face decât bine, iar schimbările în mediul maternităților se vor simți foarte repde. Poate aveți o soră, o verișoară, o prietenă care urmează să nască. Această semnătură va genera awareness și cu timpul o va proteja și îi va ușura viața într-un fel de nedescris.

De ce avem nevoie de PL-x nr. 734/2011:
  • Promovarea subminează alăptarea în câteva moduri: imaginile frecvente, cuvintele, numele şi asocierile cu anumite produse fac ca alimentaţia artificială să pară normală, sigură şi echivalentă cu alăptarea.
  • Dacă un produs este uşor accesibil, i se face publicitate şi este frecvent promovat, atunci el va fi cumpărat şi folosit; dacă o companie distribuie mostre gratuite, acestea vor fi folosite.
  • Dreptul femeii de a lua o decizie informată cu privire la hrănirea copilului:
  • Alăptarea este un drept atât al copilului cât şi al mamei şi, în final, ea este cea care decide cum îşi va hrăni copilul.
  • Dacă femeile vor fi expuse doar promovării comerciale şi vor primi doar informaţii neadecvate despre hrănirea copilului, ele nu vor putea lua decizii informate. 

Și aici adaug eu: multe lucruri pe care dumneavoastră le considerați normale privind alăptarea sunt folclor urban, mituri de care producătorii de substitute de lapte matern au făcut uz sistematic încă din anii ’30, validându-le astfel în fața publicului larg.  

Link către petiția online.

Copiii născuți la anul vă mulțumesc frumos. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 thoughts on “Vocea fără corp”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.