Cincisprezece moduri de a simți că alăptarea este simplă

1. În loc de gadgeturi ai nevoie de o minimă igienă. Nimic mai mult decât face orice persoană cu bun-simț: un duș zilnic… și la început de niște paduri absorbante.

2. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

3. Citește doar sfaturi ale consultanților în lactație. Evită pe cât posibil siturile mainstream și cărțile clasice de puericultură gen Dr. Spock sau celebra ”Mama și copilul”.

4. Dacă ai posibilitatea, mergi din timpul sarcinii la niște cursuri Lamaze sau la întâlniri ale La Leche League. Sunt locuri primitoare, unde NU se judecă, NU se etichetează, NU se pun presiuni, însă te încarcă de energie. Cel puțin la grupurile LLL, se empatizează iar în ambele tipuri de adunări se împart cu dărnicie informații despre spitalul unde vei naște, despre nașterea în sine, despre alăptare. Mai important, la o întrunire LLL vei realiza ceva ce puține femei mai au șansa: îți vei întipări în memorie patternul de supt al bebelușilor cu tot ce presupune asta: atașare corectă la sân, reacții ale mamei și ale copilului. Alăptarea se deprinde social. Succesul ei depinde de cât de mult s-a petrecut acest fenomen în jurul tău de-a lungul vieții. Societatea modernă ostracizează copiii, deci există relativ puține ocazii de a te pregăti în acest fel pentru maternitate.

5. Privește aceste filme până când memorezi fiecare cadru.

După aceea treci la cele de aici.

8. Nu cerebraliza. Nu măsura, nu impune, nu-ți propune. Trăiește clipa.

9. Fă baie cu bebelușul tău cât poți de des.

10. Dormi cu bebelușul tău.  Chiar și ziua.

11. Nu îți restricționa regimul alimentar. În ciuda folclorului, extrem de puține alimente mâncate de tine pot provoca neplăceri bebelușului.  În plus, nu sunt nici pe departe fasolea sau varza. Poți chiar bea o bere romantică împreună cu tatăl copilului sau cu cea mai bună prietenă dacă asta simți că te-ar relaxa.

12. Nu sta în casă. A doua zi după venirea de la maternitate se iese 5-10 minute, apoi 10-20, apoi treptat cat poti merge și tu. Într-o săptămână-două ar trebui să semnezi condica la o terasă cu bebelușul într-un wrap și să faci mișcare de întreținere prin parcuri.

13. Ia foarte în serios cele spuse mai jos:

14. Când te îmbolnăvești ia pastile cu încredere. Când ai dubii privind un tratament cere părerea unei consultante în lactație. Ele știu unde să găsească informații actualizate despre tratamentele prescrise de doctorii adeseori neinformați despre alăptare.

15. L-am pus ultimul ca să-l ții minte. Majoritatea medicilor, deși formată din oameni sufletiști și valoroși, nu are informații de ultimă oră despre alăptare și nutriție. Dacă ai nevoie de sfaturi privind alăptarea și domeniile conexe, caută (și) un consultant în alăptare. Consultanții în alăptare nu sunt dumnezei dar pot ușura viața unei mame.

Este Săptămâna Internațională a Alăptării. De aceea sărbătorim firescul feminin prin atenția pe care o acordăm, cu bucurie, alăptării.

Maternitatea nu chinuie și nu îndobitocește, nici nu îți epuizează mijloacele financiare. Maternitatea te reinventează și îți deschide perspective pe care nici nu le-ai visat.

Îți urez, dragă mamă, alăptare plăcută. Fiindcă se poate și așa. Mai jos câteva dovezi delicioase.

EDIT: a apărut între timp minunăția asta de film. Pentru mamele de gemeni și de esențe tari în sticle mici:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 thoughts on “Cincisprezece moduri de a simți că alăptarea este simplă”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.