Guest post: Bebelușii se nasc în fundul gol

Mai jos găsiți pasajele care m-au încurajat sa încerc EC. Sunt inspiraționale.

Un articol publicat prin bunăvoința Claudiei Neacșu

 Dragi mămici, tătici, bunici şi bone,

Vara e-n toi, căldura e la ea acasă. Punem bebeluşii în scutece de unică folosinţă şi ni se pare că nu avem altă soluţie. Am o veste: bebeluşii se nasc în fundul gol! Există multe alte variante, de la scutecele de material textil sau pantalonaşii mai mult sau mai puţin impermeabili, până la a-i ţine cu fundul gol; toate acestea sunt opţiuni demne de luat în calcul, mai ales pe timpul verii.

În multe dintre societăţile neoccidentale, bebeluşii sunt îngrijiţi astfel, pornind de la ideea că şi ei, ca şi noi, au nevoie să nu facă pe ei, să elimine în altă parte decât pe ei. Este instinctul de a nu-şi murdări cuibul. Diferenţa este că ei nu se pot duce singuri, au nevoie de ajutorul nostru.

În acest sens, bebeluşii lansează anumite semnale înainte, în timpul sau imediat după eliminare, fie prin plâns, agitaţie bruscă, un tremur uşor, fie prin încetarea bruscă din activitatea pe care tocmai o desfăşurau. Dacă aceste semnale sunt luate în considerare, ei colaborează foarte bine, eliminând în poziţia şi locul preferat. Dacă ele sunt ignorate, bebeluşii renunţă să le mai lanseze, mai devreme sau mai târziu, în preajma vârstei de 6 luni.

Acest proces se numeşte comunicarea eliminării (în engleză EC – Elimination Communication) şi se poate face, se poate începe oricând, pe intervale oricât de scurte din zi, aşteptând ca bebeluşul să vă confirme că-i place şi să vă comunice că mai vrea.

Există mai multe principii sau ponturi de care puteţi ţine cont, odată hotărâţi să începeţi:

– există anumite momente în care este foarte probabil ca bebeluşul să elimine: la trezire, în timpul mesei – bebeluşii foarte mici, sau imediat după masă – bebeluşii mai mărişori; la sosirea şi la plecarea de acasă; imediat după un mic accident; înainte de a-i pune la somn;

– se alege o poziţie în care bebeluşul să se simtă în siguranţă, pe care o va asocia în continuare cu eliminarea. Pentru bebeluşii nou-născuţi este foarte comodă poziţia “scăunel”: cu spatele pe pieptul mamei, ţinut cu mâinile de sub picioare. Poate fi ţinut astfel la fiecare schimbare de scutec, deasupra chiuvetei, când mergeţi oricum să-l spălaţi;

– se vorbeşte cu bebeluşul despre ceea ce se întâmplă, se emite un sunet specific, pe care, de asemenea, îl va asocia cu procesul de eliminare;

– se consideră acceptabile şi accidentele, cu atât mai mult dacă au loc schimbări în viaţa bebeluşului (de ex: statul în fund; mersul); în aceste cazuri puneţi accentul pe comunicare mai degrabă decât pe eliminarea în sine şi acordaţi credit bebeluşului, dvs. înşivă şi relaţiei dintre dvs. şi bebeluş, păstrând convingerea că această comunicare se va îmbunătăţi. Pentru a vă proteja de aceste accidente, puteţi acoperi patul, scaunul auto sau sling-ul (pentru bebeluşii purtaţi) cu o păturică sau cu un cearşaf impermeabil;

– se modifică stilul de îmbrăcare, înlocuind body-urile şi salopetele cu tricouri şi pantalonaşi, pentru ca, în caz de accident, să nu fie necesară schimbarea hainelor şi de la brâu în sus.

Aveţi bebeluşi mai mari de 6 luni? Să vă trăiască! Vă veţi numi “late starters”, dar se poate şi aşa. Cu riscul câtorva murdăriri, puteţi să le daţi direct chiloţei. Spuneţi-le ce se întâmplă, pregătiţi totul ca pe un joc; căutaţi locul preferat: pe oliţă, pe reductorul de wc, în vană, deasupra unui lighean, în picioare pe wc, în poziţia “scăunel” deasupra chiuvetei. Poate fi mai greu decât la nou-născuţi, datorită condiţionării deja existente. Accidentele trebuie tratate simplu, prin… curăţenie şi comunicare: “Spălăm copilul, spălăm hăinuţele, ştergem pe jos!”. Dacă plecaţi undeva, luaţi haine de schimb; foarte curând veţi uita că mai aveţi nevoie de ele!

Avem o veste bună şi pentru producătorii de scutece de unică folosinţă: se pot produce şi scutece din materiale textile naturale; chiloţei mai mult sau mai puţin absorbanţi; ciorăpei lungi – pentru a ţine picioruşele calde, chiar dacă fundul rămâne gol; chiloţei simpli; păturici de lână – de pus sub bebeluş, datorită proprietăţilor de absorbţie; oliţe din ce în ce mai ergonomice, chiar şi pentru bebeluşi foarte mici; CD-uri de informare despre EC.

Aşa că… reţineţi un lucru: bebeluşilor le place în fundul gol!

Articol inspirat de topicul Andreinei de pe părinţi.com, de participarea pe grupul de EC-yahoo din cursul anului 2007 şi de experienţa personală a autoarei

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.