O chestiune la care nu v-ați fi gândit

În articolul de aici am alăturat alăptarea la program violenței și consider eu pe bună dreptate. Te joci cu foamea, setea, nevoia de confort a copilului tău. Joci contra naturii.

E ca și cum ar hotărî cineva pentru tine că mănânci și mergi la baie de două ori pe zi (deși o infecție urinară te trimite acolo la fiecare cinci minute, afară e cald și simți nevoia să bei apă la fiecare jumătate de oră și tocmai ai depus o activiate fizică istovitoare și ai nevoie urgent să mănânci, mai ales că iți scade glicemia foarte repede – așa ești tu, nu ești bolnav). 

Orice lucru impus de o autoritate omnipotentă (părintele este o asemenea autoritate) vine cu o componentă de abuz, uneori parșiv de bine ascunsă, incat nici “agresorul” nu o percepe. 

Lăsând analogia la o parte, dincolo de violența situației, alăptarea la program naște carențe: să ne gândim numai: copilul poate fi în puseu de creștere iar tu ii restricționezi hrana de care are mare nevoie; copilului ii poate fi sete, iar tu când ii dai la program il lasi sa rabde crunt de sete (nu-i dai apă când îi este sete ci tot sân, explică aici de ce și nu, nu te ascunde după ideea ca un câțiva mililitri acolo sigur nu-l demineralizează; câțiva mililitri la vârsta mică fac diferența, cum spune englezul). Și, cum alăptarea nu e doar hrană, lucru specificat în toate locurile care ne învață cum se alăptează sănătos dar pe care mamele îl uită adeseori, iată încă o situație: copilul are un început de răceala, e plângăcios și suge des fiindcă are nevoie de hidratare și de anticorpi.  Da, și copiii alăptați răcesc, mai ales frații mai mici, dar ar trece (mult) mai ușor peste boală dacă ar fi alăptați la cererea lor, nu conform nevoii mamei, oricât de întemeiată ar părea ea. Când facem copii ar trebui să știm ce ne așteaptă și să găsim puterea de a ne modifica programul după necesitățile lor. E o chestiune cvasitemporară, fiindcă nou-născuții au un talent aparte de a-și găși locul în sânul familiei cu atât mai repede cu cât nevoile de bază le sunt satisfăcute mai repede și mai necondiționat. Plus că se știe că și mamele au un talent unic în a-și redistribui proritățile după ce nasc 🙂 

Corpul uman e croit însă să supravietuiască. Copilul se va adapta la acest ritm și va crește și așa, dar ideea e că alăptând la program îi impunem, artificial și mult prea devreme pentru corpul lui, un pattern regulat. 

Fiecare organism este altfel, are necesități diferite care apar in timpuri diferite și greu pot fi anticipate, în ciuda comunicării incredibil de bune care există între nou-născut și mama lui când aceștia au timp să se conecteze unul la altul (lucru ajutat de o naștere blândă printre altele, dar nu și condiționat de aceasta). Recurgând la un program de hrană, echilibrul bebelușului este perturbat și nu veți ști niciodată cu ce consecințe ascunse. Poate se naste cu o predispoziție de a metaboliza un anumit lucru într-in fel atipic, de exemplu. Poate pentru a compensa acest lucru organismul lui are nevoie de un anumit nutrient în momentul x sau de un anumit indice glicemic sau altfel de echilibru, cu alte cuvinte are nevoie să se hrănească ATUNCI și nu altă dată. Sunt copii care nu fabrică anumite enzime, lucru care nu se află decât când lipsa lor dă o boală suficient de gravă să devină evidentă și de multe ori când este evidentă viața lor e pusă deja în pericol; poate lucrurile s-ar rezolva de la sine într-un mod inefabil și nici nu am mai apuca să aflăm de acea amenințare ascunsă. Mă gândesc la potențialul reparator imens al laptelui matern când urmez acest raționament. 

Este cu siguranță posibil ca acel corp să găseasca singur o cale de a echilibra lucrurile in timp, dar călcând peste instinctele bebelusului închidem acea cale, iar asta mai târziu poate însemna boală, alergie, intoleranță, carență cronică, fiindcă organismul uman e un sistem extrem de complex, unde o cauză poate genera nenumărate efecte. 

Sau poate va găsi o cale să rezolve acea predispoziție, inconvenient sau carență determinată genetic chiar si cu resursele astea limitate, dar hai sa recunoastem că din perspectiva asta te joci putin de-a Dumnezeu.  

Hai să mai adaug că la cerere implică pe oriunde, deci altă dispută sângeroasă printre mămici și nu numai, asupra căreia am obosit să mă mai opresc. 

Oricum în timp bebelușul dezvoltă singur un program, ceea ce face alăptarea la program redundantă. E drept că acest program este în continuă schimbare, dar, cu siguranță, undeva după două luni se stabilește un pattern de hrană. Că nu e același până face bebelușul un an e altă poveste. Dar nici nevoile de la un an nu sunt aceleași cu cele de la o lună. Atunci de ce se încăpățânează lumea să tot standardizeze? 

Dată fiind tendința umană spre regularizarea metabolismului, alăptarea la program este redundantă. Este pur și simplu încă un lucru care intervine în bunul mers al vieții copiilor noștri numa’ buni de puși la șablon. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 thoughts on “O chestiune la care nu v-ați fi gândit”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.