Cât mai costă să faci un copil – varianta light

Varianta heavy se găsește aici.

Pe noi ne-a costat așa:

 • o după-masă pasională – preferabil gratis, insă cere puțin efort în condițile în care după-amiaza ori ești la serviciu, ori faci curat sau gătești sau dacă nici una nici alta, măcar scoți copilul prin lume. 
 • mingea pe care stăteam în travaliu – 16 lei, din Metro, de fapt o jucărie a Ande de care e încântată numai când întâlnește vreo mige similară în vreo vizită. Asta de-acasă are spini, dar măcar l-a adus pe frate-său. Nimic nu se întâmplă fără un scop. Poate că Denis nu ar fi apărut așa cum e el azi fără mingea asta.
 • un test de sarcină de 22 de lei de la farmacia Dona – Barza – jeeeez ce s-au scumpit de când am cumpărat testul pentru Anda!!!  
 • multă hrană sănătoasă – preț incalculabil. Notă: nu mănânc raw vegan, adică mănânc ȘI așa, dar meniul meu e omnivor, în stilul inconfundabil Weston A. Price (de fapt pe aproape că mai calc strâmb, ca oricine). 
 • în locul cursurilor de gimnastică prenatală un sling pentru dus copilul nr 1 – și ăla cumpărat mult înainte pentru spatele mai larg al lui tati, odată cu mei-tai-ul lui mami, ambele prinse la mega-ofertă într-un festivus de-al Dianei. Tati s-a plâns că-l deranjează (are o problema la spate, ca mulți alții, de pe vremea școlii) și rămăsese relativ nefolosit. Revin, nimic nu se întâmplă în viața asta fără motiv. 🙂 – 80 de lei
 • un curs Lamaze câștigat la Săptămâna Bebelușilor Purtați – gratis așadar. Pentru cei mai puțin interesați de astfel de evenimente pline de câștiguri materiale și mai ales spirituale costă 300/lei/cuplu, șase ședințe, deci cam cât un cico în oraș în loc de fiecare ședință de curs. Extrem de folositor chiar și pentru mine, care am regăsit structurată informație pe care o aveam deja în mare parte (nu pot spune că e valabil pentru toți cititorii acestui blog faptul că ar ști deja ce se discută acolo; e life changing, sincer; merită, duceți-vă)  Pentru soțul meu a fost o parte importantă a pregătirii pentru a mă asista la naștere, cum singur spune de câte ori are ocazia, mai ales celor care se miră că nu am avut un medic lângă noi. 
 • scutece lavabile. între gratis și 100 de lei/bucata, în funcție de tip: tradițional, prefold, cu buzunar sau inserturi prinse in capse (urmează un review detaliat cândva cu astea plus altele, stay tuned).  Eu am cerut și am primit multe pătrate de finet (ne)folosite de alții.. O parte din scuteceală se face cu aceste părate de finet folosite în chip de scutec tradiționale (deci gratis). O parte se realizează cu cele 6 scutece cu buzunar folosite deja cu succes la Anda (consider deci că sunt gratis) – două de la Scutecele. O ultimă parte cu ce am cumpărat special pentru bebe plus ce am câștigat la două concursuri – aka două scutece textile, unul de la Ecomami, altul de la Meitaibebe). Să zic că am cheltuit cam 400 de lei special pentru Denis? Să zicem, deși cred că a fost mai puțin. 
 • haine. Primite 90% deci (aproape) gratis. 
 • wrap – câștigat la aceeași săptămână a bebelușilor purtați. Deci gratis. Nu că nu aveam eu câteva de la Anda sau posibilitatea de a-mi face altele :))
 • Boba sau alt SSC – unora le place mai mult decât slingul și restul ”cârpelor” – aproximativ 400 RON, al nostru e… cum altfel, gratis, câștigat la un concurs în aceeași Săptămână a bebelușilor purtati. Noi avem generația mai veche, exclusiv pentru copii mai mari, dar există și Boba și Manduca purtabile de la 0 luni acum. O alternativă mai ieftină, dar folosibilă până la 9-10 kilograme (nu ~20kg) este Marsupi Plus, fabricat in Timișoara de către o afacere de familie și disponibil, dacă nu mă înșșel, tot prin hiphip.ro. (Manduca se găsește și alți dealeri, cred că am văzut-o și la www.ecomami.ro și nu mai știu pe unde).
 • cosmetice – nu folosim alteceva decât infuzie de tărâțe când și când. Dacă am folosi, am curajul să-l spăl cu orice săpun am în baie. Sunt facute din ingrediente 100% naturale și blânde cu pielea. Ulei de masaj nu flosesc, creme de scutec nici atât. Însă dacă este nevoie pot folosi câte ceva din arenalul meu de unturi, uleiuri naturale și creme făcute de Alexandra sau Delia, că de la Simona am ceva exclusiv pentru mămici, iar pe cea de la Beatrice am temrinat-o de ceva vreme. Mai am o cremă de gălbenele de la sinaxa. Niciuna nu a fost cumpărată așadar special pentru copil. Recunosc că o parte sunt fie cadouri cu diverse ocazii (sunt și zuzăfememie, nu doar zuzămamă), fie câștigate la concursuri diverse. Deci gratis. Și vă dau două ponturi: unturi naturale ieftinuțe se găsesc aici și aici. Dar să-mi mai lăsați și mie câteva, ok? 
 • bouncer – nu-l folosesc dar îl am de la Anda. Deci gratis. Oricum nu-l mai cumpăram acum, e un fisher price care vibreaza.
 • leagăn. Primit de la prietena noastră Raluca, prin intermediul Codruței – muțumim din suflet, datorită lui am reușit să mă spăl în primele zile. Acum nu prea mai vrea să mai stea dar cine știe, puseul de creștere a trecut deja. Deci iarăși gratis, e un gracoo. 
 • scaun de mașină: încă nu am, dar nici mașină nu am, deci nicio grabă. De fapt mint, din cauza paranoiei mele privind siguranța în trafic avem un Britax la 2 copii, 0-18 kg (first class plus) care m-a costat fix 615 RON cumpărat nou din UK, cu tot cu taxe poștale. Îl consider gratis. 
 • scaun de masă – am unul Peg Perego Prima Pappa Limited Edition dar nu l-am folosit la masă și cred că nefolosit îl dau mai departe. A costat 99 de euro. Deci gratis, că la Denis nu l-aș fi cumpărat. 
 • cădiță: am primit moștenire un tummy tub și o cădiță simplă cu scurgere, cred că este onda. Deci gratis. Piticania pare înnebunită după tummytub. Ieri a plâns de necaz că l-am scos din scaldă, încât azi o să repet experiența – deși nu-i fac baie generală zilnic.
 • nașterea: complet gratis dacă nu calculez cât am dat pe sacii de folie pe care până la urmă nu i-am mai folosit și dacă nu mă obosesc să defalchez costul apei calde din ziua cu nașterea, uleiul de tea tree pe care îl aveam în casă de câteva luni, plicul ăla de rozmarin măcinat pentru placentă și tinctura de traista ciobanului, ceaiul de frunze de zmeur și cel de urzică. Ne-a costat putin curaj, multă dragoste (unul pentru celălalt) și respectul aferent și un ocean de iuibire pentru cel se va naște, pe care l-am vrut stress free și așa l-am primit. 
 • Faceți cunoștință cu cel mai ieftin bebeluș. Stress free, flower power :))
 • remediul homeopat folosit după naștere – la sfatul homeopatului (homeopatul e un must have pentru noi), of course – 7 lei tubul. 
Nu știu dacă mai pot adăuga altceva pe listă.

Ah, la naiba, noi tot timpul spuneam amicilor că acest copil  nu a costat nimic, dar uite ce lista lungă mi-a ieșit! Trebuie s-o arăt și consortului din dotare, să ne corectăm aserțiunile 🙂 Vă pupăm pe toți și vă urăm o naștere ușoară și frumoasă. 

edit: despre nașterea acasă trebuie să știți.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 thoughts on “Cât mai costă să faci un copil – varianta light”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.