Hepatita B și C și alăptarea

Printre motivele serioase pntru a nu iniția alăptarea se numără bolile mamei.

În România orice roșu în gât e tratat cu antibiotic și mama e sfătuită să arunce laptele pe perioada cât e sub tratament. 

Cele mai banale ceaiuri au contraindicații pentru femeile însărcinate și pentru alăptătoare. Faptul că unii angajați sunt aât de leneși încât nu pot și ei să printeze prospecte personalizate pentru ceaiul de tei bagă sperieții în bietele femei, care se simt vinovate și pentru un banal paracetamol sau vreo lingură cu miere luată în scop curativ. Iată o listă cu medicamentele permise în alăptare.

În asemenea context nici nu e de mirare că mulți medici din maternitățile românești descrajează femeile cu  care au hepatită să alăpteze. Nici nu vreau să mă gândesc cum e tratată o femeie care are HIV și a devenit mamă! 

Postez mai jos un document oficial postat pe un site oficial al guvernului Statelor Unite pe care l-aș lipi pe ușa tuturor cabinetelor ginecologice unde merg gravide la consultații și pe pereții tuturor maternităților din frumoasa și uneori atât de îndobitocita noastră țară. 

——————————————————————

Infecția cu virusul hepatitei B 

Este oare sigur ca o mamă infectată cu virusul hepatitei B  (HBV) sa-și alăpteze copilul imediat după naștere?

Da. Chiar și înainte ca vaccinul contra hepatitei B să fie disponibil, nu s-a raportat transmiterea HBV prin alăptare. Toți copiii născuți din mame infectate cu HBV trebuie să primească imunoglobulina pentru Hepatita B și și prima doză de vaccin contra hepatitei B în primele 12 ore de la naștere. A doua doză de vaccin se administrează la 1-2 luni iar a treia doză la 6 luni. Copilul se testează după încheierea seriei de vaccinuri, la vârsta de 9-18 luni (in general la următoarea vizită medicală), pentru a evalua dacă vaccinul a funcționat și dacă nu s-a infectat copilul cu HBV prin expunerea la sângele mamei din timpul nașterii. Totuși, nu este nevoie ca alăptarea să fie amânată până când copilul e complet imunizat.  Toate mamele care alăptează trebuie să aibă grijă de sânii lor să evite ragadele și sângerarea. 
Pentru mai multe informații despre infecția cu HBV și sarcină, vizitați Întrebările frecvente despre Hepatită B .

Infecția cu virusul Hepatitei C 

Este sigur ca o mamă infectată cu virusul hepatitei C (HCV) să își alăpteze nou-născutul?

Da. Nu s-a documentat niciodată vreo probă care să ateste infecția cu hepatită C prin alăptare. Astfel, o infecție cu HCV nu este o contraindicație pentru alăptare. HCV  se transmite prin sângele infectat nu prin laptele uman. Nu există la ora actuală date care să susțină că HCV se transmite prin laptele de mamă. 

Este sigur pentru o mamă diagnosticată cu HCV să alăpteze dacă are ragade și/sau sângerează? 

Nu există suficientă informație pentru a spune nici da nici nu. Tptuși, HCV se trasmite prin sângele infectat. Astfel, dacă mamele diagnosticate cu HCV au răni sau sângerează la nivelul areolei sau zonei dimprejurul ei, ar trebui să întrerupă temporar alăptarea. Ar trebui să ia în considerare varianta de a-și mulge și arunca laptele până când rana se vindecă. Din momentul în care sângerarea s-a oprit sau ragadele (microfisurile) au trecut, mama poate relua alăptarea.  
Sursa: CDC. Recomandari pentru prevenirea și controlul viusului hepatitei C  (HCV) și a bolilor cronice pe care le provoacă acest virus. MMWR, 16 octombrie 1998, 47(RR-19):1–39.
Pentru mai multe infromații despre infecția cu HCV și sarcina vizitați Întrebările frecvente despre hepatiă C.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “Hepatita B și C și alăptarea”

Acest site folosește cookies. Să nu ziceți că nu știați. Apăsați OK pentru a continua să citiți ce citeați până să vă deranjeze bannerul ăsta.